Franciaország, illetve ami azon túl van

Chercheur

Chercheur

Családi perpatvar, ideológiai válság a Nemzeti Fronton belül

2015. április 19. - Sztenikó Rezső Frigyes

A szép eredmények dacára, melyet a helyhatósági választásokon sikerült elérnie a Front National-nak (FN), úgy látszik nem lesz könnyű levetkőzniük az egykori szélsőségesen antiszemita, fasizáló elemeket a pártjukról, ha továbbra is olyan politikai perpatvart csinálnak mely a szélső jobboldali párt háza táján az elmúlt hetekben végbe ment.

Mindenki számára látható, hogy a jelenlegi párt vezér Marine Le Pen célja nem más mint, hogy megnyerje az elkövetkezendő elnökválasztás első fordulóját, melynek előfeltétele, hogy bekerüljön a második fordulóba, ami nagyon nyitottá tenné a választásokat, s így még akár köztársasági elnök is lehetne. Marine Le Pen és csapata így az elmúlt években egy már meghatározott stratégia mentén építette fel a párt irányvonalát, aminek köszönhetően egyre több embert sikerült elrabolni a jobboldal eddigi szavazó táborából, továbbá a szociális kérdésekre érzékenyebb baloldali Szocilaista Párt párt szavazó táborát is sikerült megtizedelniük köszönhetően a bevándorló, iszlám- és unió ellenes megnyilatkozásaikkal. Mindennek köszönhetően a párt levetette magáról az antiszemita és fasiszta köpenyt, mely a 70-es, 80-as és 90-es évek Front National-t jellemezte.

Azonban úgy látszik, hogy nem mindenki tartja magát az új stratégiához, melynek az antiszemitizmus nem része. A párt alapítója és tiszteletbeli elnöke Jean Marie Le Pen, ugyanis kerekperec megmondta a véleményét a gázkamrákról, mely szerinte a II. világháború egy történelmi részlete, próbálván negligálni azok jelentőségét. Ami ennél is jobban bántotta azonban feltehetően a jelenlegi Front National vezetőinek a fülét az nem más, mint hogy kiállt Pétain Marsall és kormánya mellett, mely a nácik megszállása idején irányította Franciaországot, kiszolgálván azokat. Továbbá megtámadta a bevándorlókat, akik Jean Marie Le Pen szerint jelenleg korrumpálják és szétlopják a kormányt és az országot: „Vall – francia miniszterelnök – csak harminc éve francia, míg én már 1000 éve az vagyok”. Célzott ezzel a másod és harmad generációs bevándorlókra. Amivel az az egyetlen egy probléma, hogy sok második vagy harmadik generációs bevándorló is van az FN szavazótáborába, olyanok akik Kelet- és Dél-Európából érkeztek és a munkásosztály tagjai lettek.

Ezt a dilemmát észlelete Marine Le Pen is, aki ezeket egy kártékony, goromba megjegyzésnek tartja és véleménye szerint apja „felégeti maga mögött a földet és politikai öngyilkosságot” követ el. Így mivel nem hagyhatja, azt, hogy a Front National egyik legbiztosabb régióját, Provence-Alpes-Cotes d’Azure (PACA), elveszítse a decemberi regionális választásokon, így twitter bejegyzésében megírta, hogy indulni fog a regionális választásokon az FN képviselői posztjáért apja ellen.

A párt többi vezetője sem volt elájulva az egykori pártvezér nyilatkozatától. Marine Le Pen jobb keze, Florian Phillipot szerint a politikai törés teljes és visszavonhatatlan, írta twitter bejegyzésében a politikus. Míg a másik alelnök szerint ez az antiszemitizmus botrányos és a politikai véleménykülönbségük már megoldhatatlan, twittelte a politikus.

Apja másnap a francia RTL rádió adóban nem hagyta szó nélkül lánya szavait, s kijelentette, hogy „ha lánya más fog csinálni a jövőben, nem lesz senki” és épp „most robbantja szét a saját politikai pártját”, utalván a lánya által követett politikai irányvonalra. Marie Le Pen számít rá, hogy megfogják támadni a párton belül, mikor a PACA régió listáját szavazza meg párt, de meg fogja védeni magát. Továbbá véleménye szerint nem ő, hanem lánya lövi lábon saját magát, amikor őt támadja. „Milyen politikai karrierem lehet?” – tette fel a kérdést, utalván arra, hogy 86 évesen az ember már nem igen készül semmilyen politikai karrierre, ellenben a párt hívei között még mindig nagy a népszerűsége, így lehet nem a legjobb, ha a lánya az ő személyét támadja.

Azonban a családi perpatvart úgy látszik csak egy harmadik Le Pen tudta megoldani. Míg az apja és a lánya nyílt háborút indított egymás ellen a sajtó hasábjain, illetve Twitterren, addig a fiatal, 25 éves Marion Maréchal-Le Pen, megoldotta a családi és így pártválságot. Végül meggyőzte ugyanis nagyapját, hogy ő induljon a PACA régióért. Így április 17.-én a párt vezetése hivatalosan is megerősítette, hogy a régió listájának az első helyén nem más fog szerepelni, mint a Le Pen család legfiatalabb politikus tagja. Eleinte, úgy nézett ki, hogy meg kell küzdenie a jelenleg uniós képviselő Bruno Gollnisch-al, de végül ő inkább visszalépett a jelöltségtől, s így a lista élére Marion Maréchal Le Pen lépett.

Az elmúlt hetek FN-n belül lezajlott pártválságból világosan látszik, hogy a párt még mindig a Le Pen család köré szerveződik. Ők a hangadók, s a stratégák. Továbbá bármi is legyen mindenhol elsőbbséget élveznek, amit jól mutat a 25 éves Le Pen unoka preferálása a PACA régió listájának az élén. Azonban ami ennél is fontosabb, az a 25 éves fiatal politikus lány előretörése a politikai életben. Egyes vélemények szerint, nem Marie Le Pen lesz az, aki bejuttatja az Élysée-be a FN-t, annál sokkal nagyobb esélye van a bájos fellépésével, határozottságával, de mégis – Machiavelli szavaival élve - politikai virtussal rendelkező Marion Maréchal Le Pennek. Hogy kis is ő és honnan jött, arra egy másik bejegyzést szentelek.

A bejegyzés trackback címe:

https://chercheur.blog.hu/api/trackback/id/tr467354248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása